16.10.2017

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

Maailmassa on paljon klassikoita, joita en ole lukenut. Toisinaan tulee kuitenkin tilanteita, jolloin jokin klassikko ikään kuin vahingossa tai yllättäen tulee luettavaksi. Näin kävi, kun elokuisella Bloggariklubilla ohjaaja Anne Rautiainen tuli kertomaan Kansallisteatterille ohjaamastaan näytelmästä Mestari ja Margarita, joka pohjautuu Mihail Bulgakovin kirjaan Saatana saapuu Moskovaan. Saimme illan päätteeksi kotiin viemisiksi kirjan pokkariversion (WSOY, 2015), joten olihan kirja luettava. Kiitokset kirjasta lähtevät siis kustantajalle. Kirja piti lukea tietenkin myös sen takia, että olen menossa katsomaan Mestaria ja Margaritaa Kansallisteatteriin.

Moskovassa alkaa tapahtua, kun Wolandiksi esittäytyvä henkilö saapuu paikalle seurueensa kanssa. Seurueeseen kuuluvat Begemot-kissa, Azazel ja Korovjev. Kaikki jollain lailla hyvin erikoisia yksilöitä. Wolandin seurue saa joukkohysteriaa aikaiseksi. Teatteriyleisö riehaantuu ilmaisen rahan ja uusien vaatteiden edessä. Kaiken tämän takana on kuitenkin jotain mystistä. Ilmainen raha ei olekaan välttämättä rahaa ja ovatko vaatteetkaan vaatteita? Ihmisiä joutuu mielisairaalaan, mitä kummallisempien tapahtumien päätteeksi. Mielisairaalassa on myös Mestari, joka on kirjoittanut kirjan Pontius Pilatuksesta, joka tuomitsee Jesua Ha-Notsrin teloitettavaksi. Mestari kaipaa rakastettuaan Margaritaa, mutta nainen ei tiedä, missä Mestari on. Kaikki tapahtumat tuntuvat kuitenkin tavalla tai toisella kytkeytyvän Wolandin joukkioon. Mitä kummaa Moskovassa tapahtuu?

Siis aivan mieletöntä. Tässä on kirja, joka on kaikkien Pottereiden esi-isä. Kirjassa on maagisia piirteitä ja uskomattomia tapahtumia kannesta kanteen. Saatana saapuu Moskovaan on tiukka pakkaus, josta on moneksi. Nauraa hekottelin yksinäni kirjan useille kohtauksille. Kirja on täynnä mustan huumorin kukkasia. Kirja on ilkeä, nerokas, taitava ja absurdi. Kirjassa on useita kerroksia ja oikeastaan useita tarinoitakin. Kirjan henkilögalleria on suhteellisen laaja, mutta hyvin Bulgakov on pitänyt tarinat ja henkilöt kasassa. Pidin myös siitä, kuinka Bulgakov on sitonut tarinat toisiinsa, ja kuinka lopussa kaikelle löytyy jonkinlainen selitys. Täytyy myös myöntää, että mietin lukiessani, kuinka voimakas on ollut suomentajan osuus kirjalle. Ainakin suomennos on tehty mahtavasti. Kirjaa oli helppo lukea, eikä paksu klassikko pelottanut, kun kirjan ensisivuja alkoi lukea.

Mihail Bulgakovin mielikuvitus on ollut vailla vertaa, eikä aina edes mielikuvitus. Bulgakov sivaltelee sanallisesti neuvostoliittolaista koneistoa milloin tuolta ja milloin täältä. En yhtään ihmettele, ettei Neuvostoliitossa oltu aikoinaan kirjalle lainkaan suopeita. Bulgakov käsittelee omaa aikakauttaan tiukalla poliittisella satiirilla, josta on voitu hyvinkin helposti vetää herne nenään.

Mihail Bulgakov kirjoitti kirjaa vuosina 1928-1940. Kirjan viimeistely tapahtui Bulgakovin kuolemaan saakka. Neuvostoliitto ei kuitenkaan ollut suosiollinen Bulgakovin fantasialle. Kirja oli pannassa lähes kolmekymmentä vuotta. Ensimmäisen kerran teosta julkaistiin Neuvostoliitossa jatkokertomuksina vuosina 1966-1967. Koko teos julkaistiin ensimmäisen kerran Neuvostoliitossa vasta vuonna 1973. Venäjänkielisen alkuteoksen nimi on Мастер и Маргарита. Ensimmäinen suomenkielinen painos ilmestyi vuonna 1969 ja tarkistettu painos vuonna 2005. Kirjan on suomentanut Ulla-Liisa Heino ja suomennoksen on tarkistanut Vappu Orlov. On muuten aikamoisen mielenkiintoinen tuo kirjan historiakin.

On pakko myöntää, että ihastuin Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan -kirjaan niin paljon, että tästä tuli heti yksi suosikkikirjoistani. Nyt tietysti jännittää, mitä Kansallisteatterin esitys tulee olemaan, kun olen näin liekeissäni kirjallisesta teoksesta. 

Saatana saapuu Moskovaan kannattaa lukea, jos pitää pottermaisista tapahtumista ja mustasta huumorista. Yksinkertaisesti hieno kirja, jota ei kannata sivuuttaa. Olen todella iloinen, että sain kirjan luettavaksi. Muuten olisi jäänyt yksi mahtavimmista lukunautinnoista kokematta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti