28.3.2015

Tuomas Vimma: Raksa

Valitsin lukupiirin luettavaksi kirjaston kierrätyshyllyltä nappaamani Tuomas Vimman Raksan (Gummerus, 2011). Oma lukukappaleeni oli pokkariversio vuodelta 2012. Kirjaa näyttää olevan ainakin paikallisten kirjastojen hyllyillä, joten jonotella ei tarvitse, jos Raksasta kiinnostuu.

Raksan minäkertoja on noin 30-vuotias Sami, joka on jäänyt työttömäksi vähintäänkin epäilyttävästä remonttifirmasta, jonka rahat olivat loppu ja jonka omistaja aikoi häipyä Thaimaahan. Työttömyys katkeaa, kun Sami pääsee töihin projektipäälliköksi Hyperboreaan. Hyperborea vaikuttaa kunnolliselta ja rehdiltä remonttifirmalta, vaikka Samin esimies Danika Stenhammar vaatiikin Samilta 24/7-päivystystä. Samin ja Danikan lisäksi kirjassa vaikuttavat Samin ystävä Peppi, joka nimestään huolimatta on mies, Pepin vaimo Greta sekä yhden projektikohteen viehättävä omistaja Emilia.

Danika antaa Samille ensin yhden kimurantin projektin hoidettavakseen, mutta hyvin pian Sami huomaa, että hänellä on hoidettavanaan projekteja vaikka kuinka paljon. Danika vaatii yrityksen projektipäälliköiltä täydellistä sitoutumista työhön. Sami on tehtävään erinomainen valinta. Hän uskaltaa avata suunsa tarvittaessa, osaa tehdä tarkkoja laskelmia, sitoutuu työhönsä, tarttuu tarvittaessa työkaluihin. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Koska kyseessä on remonttimaailmaan sijoittuva kirja, käydään kirjassa läpi useita remontteihin liittyviä uhkakuvia. Kirjan lisämausteena ovat Samin naissuhteet ja mitä kaikkea ne voivatkaan aiheuttaa.

Raksan teksti on johdonmukaista ja sujuvasti luettavaa, vaikka osaa lukupiiriläisistä hieman häiritsikin Vimman slangin käyttö. Osa taas piti Vimman sutkauksia erittäin hauskoina. Kirjassa kerrotut remonttifirmojen ongelmat olivat erittäin uskottavia. Myös verottaja ja lakimiehet saivat kirjassa osuteensa Vimman kirjallisesta kynästä. Lukupiiri piti etenkin Vimman kuvausta verottaja Hilleristä karikatyyrinä.

Kirjassa otetaan ilman muuta kantaa rakennusmaailman ongelmiin sekä yrittäjän että asiakkaan näkökulmasta. Lukupiiri keskusteli myös alkoholin liikakäytöstä, koska Danikalla oli usein tapana kaivaa pullo esiin tiukassa tilanteessa. Oliko Vimman viljelemä viinan naukkailu tarkoituksellista vai tahatonta, sitä ei voi tietää. Lukupiirissä oltiin myös sitä mieltä, että kirjassa arvostettiin rakennusalan ammattilaisia. Ihmisiä, jotka osaavat tehdä työnsä huolella ja kunnolla. Raksassa sivuttiin myös identiteettivarkauskysymystä, joten aika paljon kirjassa aiheita riitti.

Lukupiiriläisten mielipiteet kirjasta jakautuivat osapuilleen puoliksi. Toinen puoli tykkäsi kirjasta vimmatusti, toiselle puolelle kirja oli lähinnä mielenkiintoinen lukukokemus. Itse muistelin lukeneeni jonkin Vimman kirjan aikaisemmin, enkä ollut kauhean vakuuttunut lukemastani. Sen sijaan Raksa yllätti positiivisesti. Intoani lisäsi myös se, että lukupiirissä kuulin Raksan olevan Vimman remonttimaailmaan sijoittuvan Schicklgruber-trilogian ensimmäinen kirja. Pakko lukea kaksi muutakin kirjaa. Etenkin kun jäi kaihertamaan Samin ja Danikan suhteen laatu.

Jos helposti lähystyttävä kirja kiinnostaa, kannattaa tarttua Tuomas Vimman Raksaan.

Lukupiiri antoi kirjalle tähtiä 4 (asteikko 1-5).




PS. Mitä Vimma tarkoitti ”idänmiehen keinuvalla askelluksella"? Se jäi lukupiiriä mietityttämään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti