3.5.2014

Haarukkaleivät

Teki kovasti jotain makeaa mieli, eikä missään kaapissa ollut mitään. Ei edes pakastimessa. Kauppaankaan ei huvittanut lähteä. Jospa sitä sitten jotain leipoisi. Ei kyllä ollut oikein mitään aineitakaan. Selailin aikani kuluksi leivontakirjoja. Ihania täytekakkuja, piiraita pullia jne. Mutta ei tuollaisia viitsi vääntää, eikä ole edelleenkään niitä aineita. Sitten silmäni osuivat otsikkoon Haarukkaleivät. Voiko retrompaa olla? Muistan haarukkaleivät elävästi 70-luvun kahvipöydistä. Yksinkertaiset aineet. Näitähän minä sitten leivon tuosta vaan.



Tarkemmin ohjetta lukiessani huomasin, ettei mene ihan putkeen, koska siirappia ei ole tarpeeksi. Tein kuitenkin haarukkaleivistä oman versioni, joka tulee tässä:

Haarukkaleivät


150 gr voita (ei ollut leivontamargariinia tarpeeksi jääkaapissa)
1½ dl sokeria
1 kananmuna
1 rkl siirappia (piti olla 2, mutta pullosta ei saanut tätä määrää ulos)
2 rkl fariinisokeria (tämän keksin lisätä, koska siirappia ei ollut tarpeeksi)
2 tl kardemummaa (meni enemmän)
2 tl kanelia (reiluja teelusikallisia)
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna joukkoon hyvin vatkaten. Lisää siirappi ja fariinisokeri. Tässä vaiheessa pitäisi varmaan luopua vatkaimesta, mutta, minä vatkasin kaiken. Sekoita mausteet ja sooda vehnäjauhoihin ja lisää seos taikinaan pienissä erissä eli kolmessa osassa. Tässä vaiheessa lue ohjetta tarkemmin ja sammuta uuni. Taikina pitääkin laittaa puoleksi tunniksi jääkaappiin vetäytymään. Siirry sohvalle lukemaan naistenlehtiä tai rakkausromaania. Minä valitsin jälkimmäisen (Jane Austen: Järki ja tunteet).

Kun olet lukenut 20 minuuttia lehteä tai kirjaa, käy laittamassa uuni uudestaan 200 asteeseen lämpenemään. Jatka lukemista vielä vartti, jonka jälkeen voit siirtyä takaisin lieden ääreen.

Ota taikina jääkaapista. Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele vuorotellen kukin osa tangoksi ja leikkaa tangot paloiksi. Pyörittele palat Mozartin kuulan kokoisiksi palloiksi ja asettele pellille leivinpaperin päälle. Yhdelle pellille mahtuu noin 16 palloa. Meinasin ohittaa tankojen teon pyörittelemällä taikinan suoraan palloiksi, mutta noudatin tässä vaiheessa kirjan ohjetta. Paina palloihin haarukalla ristikkokuvio ja ihmettele samalla, mihin osa taikinasta hävisi. Paista pikkuleipiä 8-10 minuuttia uunin yläosassa ja siis 200 asteessa. Alkuperäisessä ohjeessa oli 10 minuutin paistoaika, mutta minun tekeleissäni aika oli hieman liian pitkä.



Kun viimeinen pellillinen on paistumassa, jatka retroilua tiskaamalla astiat käsin. Ihmettele samalla, minne osa valmiista pikkuleivistä on hävinnyt.

Reseptistä tulee noin 50 pikkuleipää, jos kukaan, joka teillä asuu, ei käy salaa syömässä taikinaa ja valmiita pikkuleipiä.

Alkuperäinen resepti lainattu Ulla Svenskin toimittamasta kirjasta Pipareista pitsikakkuun (2009, Otava).


2 kommenttia:

  1. -Tuli lapsuus mieleen kun oma äitini leipoi näitä aina jouluksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Haarukkaleivistä tulee nimenomaan lapsuus mieleen. Kyllähän nämä ihan tänä päivänäkin vielä on maistuvia leivonnaisia.

      Poista